Halételek

A LÉ! Egy Bajainak elég csak ennyit mondani és máris tudja hogy itt csak is a BAJAI HALÁSZLÉRŐL beszélhetünk. Természetesen ez nem, vagy csak nagyon elenyésző mennyiségben tartalmaz „halászt” és leginkább halból készül (bár „ahány ház, annyi szokás”) Itt szeretnénk lehetőséget biztosítani mindenkinek hogy megjelentesse, hogyan főzi a Halászlét! Azonban itt most elsősorban nem csak a Bajai Halászlé receptjeit várjuk, hanem minden receptet ami a hallal kapcsolatos.  A receptek a lap aljára görgetve hozzászólásként küldhetők be. Végül mintegy gondolatébresztőként had kezdjem meg a sort, hogyan főzőm én a Bajai Halászlét:

 

Bajai Halászlé 4 fő részére!

  • 3 kg élő (nem fagyasztott!)hal  – ¾-e ponty, a többi ha lehet törpeharcsa legyen
  • a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagyma
  • kilónként egy púpozott evőkanál édes őrölt piros paprika
  • 4-5 db erős cseresznyepaprika
  • gyufatészta

A pontyot megtisztítjuk, beirdaljuk, felszeleteljük és megsózzuk ízlés szerint. A törpeharcsát tisztítjuk, de nem irdaljuk és egészben hagyjuk. A belsőséget (az az a halikrát és a haltejet) és a cseresznyepaprikát félretesszük. Ezután betesszük a halat minimum 1 egy, de inkább 3-4 órára a hűtőszekrénybe pihenni. A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.

Elővesszük a speciális bajai halfőző bográcsot( ez alul öblösebb). Bele tesszük először a hagymát,  majd rá a halszeleteket, majd felöntjük hideg vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1– 1,2 liter lehet. A bogrács alá ekkor tüzet rakunk, lehetőleg fenyő vagy akác fából!  Ha, felforrt, beleszórjuk a paprikát. Főzés közben nem használunk fakanalat, hanem a bogrács fülét fogva időnként megforgatjuk a tűz felett  a Lét!

Ha már 15-20 perce fő a Lé, itt az ideje, hogy beletegyük a belsőségeket és a csípős cseresznye paprikát. Közben elkezdhetjük kóstolgatni, és ha nem elég sós ízesíthetjük, de ne feledjük, miközben forr el a levéből egyre sósabb lesz! Mindez alatt ne felejtsük el a tésztát sem kifőzni sós vízben egy külön fazékban.

A forrástól számított min.25-max.45 perc elteltével már kész is a Bajai Halászlé! A halat óvatosan kiszedjük és külön tálaljuk, a levet a tésztára önthetjük vagy attól külön is tálalhatjuk.

Természetesen ahány Bajai, annyi recept, de az alapelvek hasonlóak. Én így szeretem!

Jó étvágyat kívánok! Szőke Árpád szerk.

13 hozzászólás "Halételek"

  • Gyurosovics Attila says:
  • Gábrisné Mészáros Gabriella says:
  • Bartus Pál says:
  • Havasiné Varga Katalin says:
  • arpy says:
  • arpy says:
  • arpy says:
  • arpy says:
  • arpy says:
  • arpy says:
  • arpy says:
Hagyjon üzenetet

Be kell jelentkezni bejelentkezve to post a comment.